Pomorski predpisi Splošne teme

Ali veste zakaj prihaja do največ smrtnih nesreč navtikov?

Analize pomorskih nesreč s čolni kažejo, da je največ smrtnih žrtev na morju posledica utopitev – več kot 70%. Med njimi pa je 85% utopitev posledica neuporabe rešilnega jopiča. Imeti rešilni jopič na plovilu ni dovolj! Treba ga je imeti oblečenega. Seveda je pomembno tudi, da imamo oblečen primeren rešilni jopič.

Statistika pravi, da je največ utopitev v območjih zavetja in v obalnih območjih plovbe, in sicer v povezavi s plovbo na manjših plovilih do dolžine 8m.

Rešilni jopiči močno povečujejo možnost preživetja!

Nesreče nastajajo predvsem zato, ker voditelji čolna in njihova posadka zmotno razmišljajo, da bodo vedno imeli na razpolago dovolj časa, da si poiščejo in oblečejo rešilne jopiče. V praksi žal ni tako in pogosto časa zmanjka. Ko si enkrat v vodi ob neugodnih vremenskih razmerah, pa je največkrat žal že prepozno.

Rešilni jopiči nam močno povečujejo možnost preživetja, saj nas učinkovito držijo nad vodno gladino ter tako preprečujejo utopitev. Na ta način se bistveno poveča razpoložljivi čas za reševanje.

Zelo pomembno v slabih okoliščinah je tudi to, da se posadka pripne ša na varnostni pas, s čimer bistveno zmanjša tveganje za padec v vodo.

Standardi rešilnih jopičev

Rešilni jopič SeasurviveIzdelani morajo biti skladno s standardi CE100 N, ki predpisujejo minimalne proizvodne standarde oziroma zahteve. Med drugim predpisujejo, da osebe, ki imajo oblečen takšen jopič in ne znajo plavati ali so nezavestne, v primeru padca v vodo ostanejo nad vodno gladino.

Izdelani so tako, da se lahko človeka v morju locira tudi v slabši vidljivosti. Navadno so oranžne, rumene ali rdeče barve in imajo integrirane svetlobne odbojnike. Današnji rešilni jopiči zagotavljajo hkrati udobje, eleganco in fleksibilnost. Na trgu so navoljo različni tipi (napihljivi, fiksni), modeli, dimenzije in barve rešilnih jopičev.

Če se ukvarjate s športnimi aktivnostmi na vodi, imate na razpolago različne oblike prilagojenih rešilnih jopičev, ki vas ne bodo ovirali pri športni dejavnosti. Tako lahko na trgu najdete rešilne jopiče za jadralce, ribiče, veslače, kanuiste itd.

Pred izplutjem

Pred izplutjem je pomembno, da preverite število in velikost rešilnih jopičev na plovilu. Nato ga poskusite obleči in ga stestirajte v normalnih razmerah, da ugotovite, ali vas zadovoljivo izpodriva iz vode. Pomembno je, da drži vašo glavo in usta dovolj visoko nad morsko gladino.

Oblečen rešilni jopičRešilni jopič se mora prilagoditi vašemu telesu in se na vašem telesu ne sme pretirano premikati. Zato je pomembno, da dovolj močno zategnete pritrditveni pas in po potrebi zategnete še pas proti zdrsu, ki onemogoča vertikalno premikanje oziroma zdrs jopiča.

Rešilne jopiče je treba občasno zamenjati, saj materiali, iz katerih so izdelani, preperijo, pena v jopiču pa zato ne izpodriva vode dovolj učinkovito.

Otroci na plovilu morajo imeti ves čas oblečene ustrezne rešilne jopiče. Jopiče morajo temeljito pregledati in stestirati starejše osebe. Šele nato jih morajo pravilno namestiti otrokom in spremljati, ali jih ustrezno nosijo. Otroke se treba naučiti, kako naj se obnašajo v vodi, če vanjo padejo z oblečenim rešilnim jopičem. Kdaj je primeren čas za plovbo z otroki, si lahko preberete tukaj.

Če plujete sami, je smiselno imeti rešilni jopič vedno oblečen, poleg tega pa je smiselno, da ste pripeti tudi z varnostnim pasom. Nikoli namreč ne veste, kaj nepredvidljivega se vam lahko zgodi med plovbo.

Prednost oblečenega rešilnega jopiča je tudi ta, da vas bo v primeru hladnejše vode delno zaščitil (izoliral) in lahko preprečil hipotermijo (padec telesne temperature pod normalno raven).

Preventivno razmišljanje o potencialnih nevarnostih, testiranje in priprava rešilnih jopičev ter seznanitev posadke o tveganjih in varnostnih ukrepih že pred izplutjem so zelo pomembni. V priročniku 15 minut za popolno plovbo je to navedeno med postopki, ki so potrebni pred izplutjem.  Pravilnik o opremljenosti čolnov predpisuje minimalno število rešilnih jopičev na plovilu.

Ni pa dovolj imeti rešilnega jopiča na plovilu, samo za zadovoljitev zakonskih obveznosti. Ključno za vašo varnost na plovilu je to, da imate rešilni jopič oblečen!

Leave a Comment