Mornarska dela in veščine

Na kaj je treba paziti pri začetnem načrtovanju plovbe

načrtovanje plovbe

Priprava na navtične počitnice se prične z analizo posadke, izbiro plovila, časa plovbe in področja plovbe ter preučitvijo vremenskih in navigacijskih posebnosti. Vse to vodi k varnejši plovbi in še pred izplutjem je treba v proces načrtovanja v vsakem primeru vključiti tudi posadko.

Plovbo je treba dobro načrtovati še preden se odpravite na plovilo. Prvi sestanek je smiselno izpeljati že nekaj mesecev pred odhodom na morje (to je običajno v zimskem ali spomladanskem času). Takrat mora voditelj čolna skupaj s posadko temeljito preučiti vse okoliščine, ki bodo vplivale na varnost plovbe, pri čemer je istočasno zelo pomembno zagotoviti, da bo plovba zanimiva.

posadkaOsredotočiti se je treba na naslednjih 5 dejavnikov:

 • posadko,
 • čas plovbe,
 • področje plovbe,
 • vremenske ter navigacijske posebnosti in
 • plovilo.

Pomembno je, da se s posadko najprej temeljito pogovorite in se posvetite morebitnim pomislekom, zadržkom ali željam vseh članov posadke. Pri začetnem načrtovanju plovbe je pomembno, da voditelj čolna razloži vsa pravila, zahteve, opiše življenje na plovilu in izpostavi vsa morebitna tveganja, ki se lahko pojavijo med plovbo. Pomembno je, da med načrtovanjem plovbe vedno predlaga takšne rešitve, ki bodo pozitivno vplivale na varnost plovbe.

Posadka

Plovilo je omejeno in specifično okolje, kjer je potrebno spoštovati odločitve odgovorne osebe – voditelja čolna. Predvsem je pomembno timsko delo članov posadke in njihovo sodelovanje pri praktično vseh aktivnostih (npr. vplutje na privezno mesto). S posadko si bomo delili isti prostor več dni, zato lahko že vsak konflikt slabo vpliva na varnost plovbe, uspešnost dopusta, itd.

Ugotavljanje primernosti članov posadke, je zelo pomembno, saj se lahko na plovilu medsebojni odnosi hitro poslabšajo!
Pomembno je, da se že pri začetnem načrtovanje plovbe, vprašate, kdo je primeren član posadke, ki lahko pluje z vami? Nezaželene so konfliktne osebe, osebe, ki niso pripravljene sodelovati ter se prilagajati vodilni osebi, ko je to potrebno in so podvržene prekomernemu pitju alkohola ali podobno.

Vprašati se je potrebno tudi, kakšne so psiho-fizične sposobnosti članov posadke (npr. ali znajo plavati) in ali vam lahko kako pomagajo (predvsem pri mornarskih delih in veščinah, pri katerih običajno potrebujete pomoč posadke).

Zelo pomembno je tudi, da poizveste ali ima morda kdo zdravstvene ali druge težave, ki bi se utegnile pojaviti med plovbo ter predvidite vaš odziv za take primere.

Posebno občutljiva je plovba z majhnimi otroki, saj ta zahteva še dodaten razmislek in dodatno varnostno opremo ter priprave.

Čas plovbe

Vsak letni čas ponuja na plovilu specifična doživetja. Ker je plovba zelo odvisna od vremena, je smiselno izplutje prilagajati vremenskim okoliščinam, ki se spreminjajo glede na letni čas.

Poletje je obdobje, ko je v naši bližnji okolici največ pomorskega prometa, saj so takrat pogoji za plovbo najboljši. Gostota prometa in zasedenost pristanišč je zato takrat največja in zahteva dobro organizacijo postankov. Navadno so poleti vremenske razmere relativno dobre in stabilne, zato je tveganje slabega vremena manjše. Ravno zato velja poletje za letni čas, ki je primeren tudi za navtike, kateri nimajo veliko izkušenj s plovbo v slabših vremenskih razmerah.

Pomlad in jesen sta prehodni obdobji, ko obstaja večja verjetnost za nenadno poslabšanje vremena in je zato dolgoročno načrtovanje lahko precej nezanesljivo. Tudi oskrba v marinah in turističnih destinacijah je navadno slabša v primerjavi s poletjem. Kljub temu pa sta ta dva letna časa zanimiva za tiste, ki iščejo mir, saj je gostota prometa na morju bistveno manjša. Za tiste, ki plovila najemate, je pomladi in jeseni v marinah na razpolago tudi bistveno več plovil z veliko ugodnejšimi cenami najema.

Zimski čas pa je v našem geografskem pasu tisti, ki navadno dovoljuje plovbo le izkušenim in dobro opremljenim navtikom.

Voditelj čolna mora dobro raziskati vse informacije pri drugih izkušenih osebah, v navtičnih vodnikih, navtičnih portalih (npr. enavtika.si), itd. in se podrobneje pozanimati glede oskrbe (gorivo, hrana, pijača itd.), obratovanja pristanišč, itn., v določenem terminu in zbrane informacije predstaviti vsem članom posadke.

Področje plovbe

Skrbno upoštevajte želje posadke!
Izbira primernega področja plovbe, bistveno vpliva na uspešnost navtičnih počitnic. Zato je pomembno, da s posadko razčistite skupaj za kakšno plovbo se boste odločili in kje želite pluti.

Glede na vaše želje in morebitna tveganja se je potrebno odločiti naslednje:

 • ali boste pluli med starimi (poznanimi) ali novimi destinacijami oz. boste kombinirali oboje,
 • ali boste pluli pretežno ob obali ali na odprtem morju,
 • kakšen način plovbe boste izbrali (trajanje vsakodnevne plovbe, jadranje ali plovba z motorjem oziroma kombinacija obojega),
 • katere zanimive točke si boste ogledali,
 • katere druge aktivnosti boste izvajali (ogledi starih mest, ogled dogodkov, potapljanje, itd.) ter
 • ali boste pluli tudi ponoči.
Vremenske in navigacijske posebnosti

Ocena vremenskih in navigacijskih tveganj je zelo pomembna aktivnost, ki je ne smete zanemariti. Na podlagi izbranega področja plovbe, ciljev in sposobnosti posadke ter plovila, morate temeljito analizirati plovbo za vsako etapo posebej.

načrtovanje plovbe na navtični kartiKer so vremenski dejavniki tisti, ki najbolj vplivajo na varnost plovbe, je smiselno, da vsak idejni načrt podrobneje preučite tako, da si na navigacijski karti označite tista tvegana območja, ki so izpostavljena visokim valovom in močnemu vetru iz različnih smeri.

Vedno razmislite ali imate na voljo tudi druge alternativne poti. Na podlagi ocene tveganj lahko tako med samo plovbo lažje pravočasno in primerno ukrepate.

Navtični vodniki in navtični portali vsebujejo veliko informacij ter tudi fotografij in videoposnetkov, ki so dobra osnova za analizo tveganja in kvalitetno pripravo na plovbo.

Plovilo

Pri izbiri plovila je potrebno dobro razmisliti, katero bi bilo najprimernejše glede na vse zgoraj navedene dejavnike. V grobem lahko Izbirate med manjšo ali večjo jadrnico, motornim čolnom ali katamaranom, ki imajo lahko eno ali več kabin.

Pri opremljenosti plovila raje ne varčujte!
Pomemben je tudi razmislek glede potrebne opreme. Večinoma standardna zadošča, včasih pa boste potrebovali dodatno opremo (npr. spinaker, pomožni čoln, itd.). Bodite pozorni tudi na notranjo višino v salonu, starost plovila, stanje plovila, obrabljenost plovila, porabo goriva, itd.

Vsem najemnikom plovil zato priporočamo, da se obrnete na priznane najemodajalce in preučite vsako plovilo do podrobnosti. Danes si lahko podrobneje preberete tudi teste raznih plovil v navtičnih revijah oziroma portalih ter tako pridobite nekaj dodatnih informacij. Pred izbiro plovila in pregledom ponudbe na trgu je zelo pomembno, za izberete tudi ustrezno izhodiščno marino.

Začetno načrtovanje plovbe je pomemben del priprav na plovbo. Naslednji korak je izdelava generalnega plana, načrtovanje aktivnosti pred izplutjem in nato še izdelava detajlnega načrta plovbe. Ker so izkušnje pri celoviti pripravi na plovbo zelo pomembne je pametno, da od izkušenih oseb pridobite čim več koristnih informacij in sugestij.

Leave a Comment