Osnove navigacije

Navtični vodnik (hrv. peljar) je temeljni priročnik za varno in zanimivo plovbo

Navtični vodnik (hrv. peljar)

Sproščen, brezskrben in zanimiv navtični dopust zahteva dobro načrtovanje in pripravo. Pomembno je, da vnaprej dobro razmislite, kaj vse boste potrebovali med plovbo, katere kraje boste obiskali in kako nameravate najbolje izkoristiti omejen čas. Pri tem vam bo najbolj koristil nepogrešljiv navtični vodnik (hrv. peljar), ki velja za temeljni priročnik za plovbo.

Kaj je navtični vodnik (hrv. peljar)

Navtični vodnik je temeljni priročnik za plovbo, ki je v veliko pomoč navtikom pri načrtovanju plovbe in med samo plovbo, saj obsega pomembne podatke o območju, na katerega se nanaša, ki jih na navigacijskih kartah ni. Poleg natančnega opisa pristanišč, zalivov, ovir, omejitev, lokalnih predpisov ipd. vsebuje tudi priporočila za varno plovbo na posameznih območjih (sidranje, vplutje, izplutje ipd.).

Navtični vodnik je temeljni priročnik, ki je nujno potreben za dobro načrtovanje plovbe.
Večina navtičnih vodnikov vsebuje tudi informacije o kulturnih in naravnih znamenitostih, kar je pomembno predvsem za tiste navtike, ki plovbo obogatijo z ogledom znamenitosti na kopnem.

S pomembnimi informacijami je navtični vodnik nepogrešljiv priročnik za plovbo, ki ga morate imeti na plovilu poleg navigacijskih kart, priročnika 15 minut za popolno plovbo in navtičnega dnevnika.

Uporaba navtičnega vodnika za povečanje varnosti plovbe

Pri načrtovanju plovbe je treba upoštevati predvsem varnost plovbe oziroma varnost plovila in posadke. Na varnost plovbe najbolj vplivajo vremenske razmere, karakteristike plovila in znanje ter izkušnje voditelja čolna z ostalimi člani posadke vred.

Boje v TelačćiciS pomočjo navtičnega vodnika lahko vnaprej dobro preučite območja, na katerih nameravate pluti. Na ta način boste npr. dobro pripravljeni na morebitno ukrepanje ob nestabilnem vremenu ali napovedi neugodnih vremenskih razmer. V tem primeru boste lahko izbrali povečini varnejšo plovbo ob obali oziroma po vremensko manj izpostavljenih območjih. Za postanke oziroma prenočevanje pa boste lahko v tem primeru izbrali varnejša bolj zaprta sidrišča, privez na bojo (v bolj zaprtem zalivu) ali primerno pristanišče (marino).

Pri načrtovanju plovbe in odločanju je treba biti previden, saj je potrebno vse dejavnike, ki pomembno vplivajo na plovbo, najprej dobro analizirati. Pomembno je upoštevanje informacij iz navtičnega vodnika, med katerimi so globina vode, ovire na plovni poti, možni vplivi vetra in valov, slabega vremena in neviht, itd.

Na podlagi vseh zbranih informacij je treba oceniti tudi pričakovana varnostna tveganja na izbrani plovni poti in posadko dobro poučiti o teh tveganjih ter njim ustrezno pripraviti plovilo in varnostno opremo.

Plovbo je treba načrtovati za več dni vnaprej na način, ki omogoča spremembo načrta, v primeru večje spremembe vremenskih razmer.

Že na tečaju za voditelja čolna, še posebej pa na praktičnih tečajih, se navtiki srečajo s preučevanjem navigacijske karte, načrtovanjem plovbe in ocenjevanjem varnostnih tveganj.

Preprostejše načrtovanje plovbe

Z vsemi informacijami, ki jih obsega navtični vodnik, je načrtovanje plovbe preprostejše, zato je nujno, da ga imate pri sebi še preden se odpravite na morje. Z njim si boste namreč ustvarili zelo jasno sliko, kam se odpravljate in na kaj morate biti posebej pozorni.

Če pa vam na morju karkoli podre vaše načrte, se lahko vedno zanesete prav na navtični vodnik.

Z navtičnim vodnikom boste z lahkoto skrbeli tudi za ustrezne zaloge goriva, hrane in pijače. V navtičnem vodniku so namreč tudi načrti pristanišč (plani) in sidrišč ter z njimi povezane uporabne informacije (prisotnost bencinskih črpalk, trgovin in drugih servisnih storitev ter kontaktne telefonske številke).

Edini navtični vodnik za Hrvaško v slovenskem jeziku, ki je zato v Sloveniji najpopularnejši in najbolje prodajan, lahko naročite tudi pri nas.

Vsebuje podrobnejše informacije za kar 888 pristanov in zalivov.

Naroči svoj izvod >>
888 pristanov in zalivov
Z navtičnim vodnikom do bolje izkoriščenega dopusta

Pogled iz pečin pri TelašćiciDopust na morju je smiselno načrtovati tako, da plovbo obogatite z obiskom znamenitosti na kopnem. Marsikateri navtični vodnik nudi osnovne turistične informacije in je zato zelo uporaben pri odločanju posadke o tem, kako bo kvalitetno preživela dopust na morju. Osnovne tusristične informacije pa si lahko posadka še pred odhodom na morje obogati preko interneta (uradne turistične spletne strani načrtovanih destinacij, forumi ipd.). Na morju pa so običajno na voljo tudi informativne zloženke, informativne table ipd.

Praktični primer uporabe navtičnega vodnika

Med plovbo po Srednjem kanalu, ki se nahaja med otokoma Pašman in Dugi otok smo nekega julijskega dne po VHF postaji prestregli vremensko napoved za pomorce. Napovedan je bil prehod vremenske fronte preko naslednje noči. Na morju je že pihal okrepljen jugo in povzročil povečano valovanje morja.

Naš prvotni načrt je predvideval plovbo proti jugu, skozi Kornate proti otoku Žirje in nato proti otoku Vis. Po analizi vremenske napovedi smo se odločili, da načrt plovbe spremenimo tako, da poiščemo varno zatočišče, kjer bomo počakali prehod vremenske fronte.

Ker je v vremenski napovedi bilo napovedano, da bo po prehodu vremenske fronte zapihala burja, smo potrebovali takšno zatočišče, ki nas bo dobro ščitilo pred vetrovi iz različnih smeri.

Po analizi različnih možnosti prenočevanja v navtičnem vodniku, smo se odločili, da bomo prenočili v Telašćici, ki je bila od nas oddaljena 6 navtičnih milj.

Navtični vodnik - Telašćica

Navtični vodnik jo omenja kot največje naravno pristanišče na Jadranu, ki se zajeda globoko v Dugi otok. Ponuja veliko varnih mest za sidranje in je opremljena tudi z velikim številom boj.

Čas, ko ste v Telaščici, lahko dobro izkoristite za ogled tamkajšnjih naravnih znamenitosti, med katere sodita tudi slano jezero Mir (s podzemnimi kanali povezano z morjem) in edinstvene bližnje pečine (dvigajo se do 161 m nad morjem in sežejo do 85 m v globino). Po cesti se lahko odpravite tudi v bližnje ribiško pristanišče Sali. V navtičnem vodniku smo izvedeli tudi, da je Telašćica naravni park, kjer je za vstop treba plačati vstopnino, v kateri pa je vključen tudi privez na boji.

Telašćica

Navtični vodnik je osnovni priročnik, potreben za uspešno in kakovostno načrtovanje plovbe. Brez njega si danes težko predstavljamo dobre odločitve glede nadaljnjih plovnih etap. Postaja eden od nepogrešljivih priročnikov, ki ga ima vsak voditelj čolna, ki skupaj s posadko raziskuje in spoznava nova plovna področja. Premišljeno analiziranje in načrtovanje plovbe ter preventivno delovanje, kjer ocenite vse vidike bo zagotovo vplivalo vase dopustovanje na plovilu.

Leave a Comment