Radijska komunikacija

Ročna VHF postaja povečuje vašo varnost pri katerikoli aktivnosti na vodi

Ročna VHF postaja

Ko smo na vodi z motornim čolnom, z jadrnico, na pomožnem čolnu, na jadralni deski, v kajaku, na supu …, se nam lahko pripetijo tudi neljubi dogodki, ko nujno potrebujemo tujo pomoč. V takšnih primerih nas lahko reši vodotesna plavajoča ročna VHF postaja.

Če nimate svoje ročne VHF postaje, ste brez možnosti VHF komunikacije na manjših motornih čolnih in jadrnicah, pomožnih čolnih, kajakih, supih, jadralnih deskah

Ste se že kdaj znašli v situaciji, ko bi  potrebovali  ročno VHF postajo?

Z VHF postajo lahko v težavah pokličete na pomoč vsa plovila v vaši okolici oziroma obalno postajo, ki vodi operacije iskanja in reševanja. Brez ročne VHF postaje, ki omogoča VHF radijsko komunikacijo, ste prepuščeni sami sebi.

To so res skrajne okoliščine, ročna VHF postaja pa je zelo dobrodošla tudi v drugih primerih.

GumenjakNa manjšem motornem čolnu ali jadrnici lahko preko ročne VHF postaje prisluhnete vremenski napovedi, ki jo boste v primeru daljše večdnevne plovbe zagotovo morali spremljati, saj boste sicer lahko preveč izpostavljeni neugodnim vremenskim razmeram.

Pomožni čolnNa pomožnem čolnu lahko s pomočjo ročne VHF postaje komunicirate s preostalo posadko na motornem čolnu ali jadrnici, s katerega ste se odpravili raziskovat okolico ali pa ste se namenili na obalo po nakupih ipd.

Jadralna deskaNa manjših motornih čolnih, jadrnicah, kajakih, supih, jadralnih deskah … lahko preko ročne VHF postaje prisluhnete pomorskim varnostnim obvestilom, komunicirate s prijatelji v vaši okolici, prisluhnete varnostnim klicem, lahko pa tudi prisluhnete klicem v stiski ostalih udeležencev na morju in jim priskočite na pomoč.

Vsak, ki se odpravi na morje, bi moral razmišljati o najslabših možnih okoliščinah, v katerih se lahko znajde.  Napačno bi bilo razmišljati, da se vam na morju že ne bo zgodilo nič nevarnega in da nikoli ne boste potrebovali tuje pomoči. Se slabe stvari dogajajo samo drugim, vam pa nikoli? Takšno razmišljanje o vaši lastni varnosti pri izvajanju najrazličnejših aktivnostih na vodi je lahko za vas usodno,  na morju lahko v skrajnem primeru izgubite tudi življenje!  Na nakup ročne VHF postaje zato nikar ne glejte kot na nepotreben strošek.

Saj imam vendar pametni telefon!

Omejitve pametnega telefone oziroma mobilnega omrežja so v primerjavi z VHF postajo oziroma VHF radijsko komunikacijo tako velike, da lahko pametne telefone za uporabo na morju razglasimo za popolnoma neprimerne.

S pametnim telefonom:

  • ne moremo priklicati tistih, ki so v naši bližnji okolici, in nam lahko takoj priskočijo na pomoč,
  • smo odvisni od delovanja mobilnega omrežja,
  • tvegamo, da ostanemo brez napajanja, ker ga uporabljamo za vse mogoče zadeve,
  • tvegamo, da bo postal neuporaben ob morebitnem padcu v vodo,
  • bomo težko rokovali v primeru nekaterih poškodb,

Z uporabo VHF postaje se izognemo vsem tem pomanjkljivostim!

Kakšna mora biti ročna VHF postaja?

Ročna VHF postaja mora biti nujno vodoodporna, saj si ne moremo privoščiti, da bi jo onesposobil njen padec v vodo, padavine, pljusk vala ipd. Prav tako pa mora biti nujno plavajoča, saj bi sicer ob njenem padcu v vodo ostali brez nje.

Vodoodporno plavajočo ročno VHF postajo z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno, ki je zato v Sloveniji ena najpopularnejših in najbolje prodajanih, lahko naročite tudi pri nas.

S polnilno baterijo, ki se polni kar s polnilnim kablom za pametne telefone (Micro-B USB).

Naroči jo >>
Ročna VHF radijska postaja
Ročna VHF postaja je odličen varnostni pripomoček tako za lastnike kot za najemnike najrazličnejših plovil (od motorne jahte do supa). Njena uporaba pa ni omejena samo na varnost, ampak se jo s pridom uporablja za najrazličnejše potrebe po komunikaciji z ostalimi udeleženci na morju oziroma na obali.

Ročna VHF postaja je prenosljiva in jo zato lahko uporablja cela družina pri najrazličnejših aktivnosti na vodi, če se seveda istočasno vsak ne odpravi po svoje. Za upravljanje z VHF postajo pa se le ustrezno usposobite in pridobite izpit za VHF postajo saj boste le tako lahko učinkovito izkoristili vse njene prednosti.

2 komentarja

  • Pozdravljeni, kolikor sem razumel Vaš zapis, je potrebno imeti izpit in registracijo za tole prenosno VHF radijsko postajo? Velja to tudi za preostale prenosne postaje?

    • Izpit je potrebno imeti za kakršnokoli VHF postajo, ker lahko preko vsake izmed njih tudi oddajate. To pomeni, da posegate v eter in za to morajo biti uporabniki VHF postaj ustrezno usposobljeni.

Leave a Comment