Splošni pogoji poslovanja

Splošni pogoji poslovanja na spletni strani www.spinaker.si so izdani v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov, Zakonom o varstvu osebnih podatkov, Splošno uredbo o varstvu podatkov, priporočili GZS in mednarodnimi kodeksi za e-poslovanje.

Kazalo

Splošne določbe
Pogoji nakupa in izvedbe storitev
Nakupovalni pogoji v spletni trgovini Spinaker
Varstvo osebnih podatkov
Pogoji uporabe piškotkov
Avtorske pravice
Odgovornost in pravice ponudnika
Kršitve splošnih pogojev poslovanja
Končne določbe

Splošne določbe

Seznanite se s splošnimi pogoji poslovanja na spletni strani www.spinaker.si

Pred uporabo spletne strani www.spinaker.si morate pazljivo prebrati navedene splošne pogoje poslovanja. Z uporabo spletne strani na spletnem naslovu www.spinaker.si potrjujete, da ste seznanjeni s splošnimi pogoji poslovanja in z njimi soglašate ter da vas določbe teh pogojev poslovanja zavezujejo. V primeru, da se s pogoji poslovanja ne strinjate, vas prosimo, da spletne strani www.spinaker.si  ne uporabljate.

Opredelitev pojmov
 • Ponudnik je Spinaker d.o.o., Sončna pot 8, 6320 Portorož, Slovenija, ki upravlja spletno stran www.spinaker.si s spletno trgovino Spinaker.
 • Uporabnik je oseba, ki uporablja spletno stran www.spinaker.si.
 • Kupec je fizična ali pravna oseba, ki nakupuje v spletni trgovini Spinaker, delujoči na spletni strani www.spinaker.si, ali naroča storitve preko prijavnic na spletni strani www.spinaker.si ali naroča blago ali storitve na podlagi ponudbe ponudnika.
 • Spletna trgovina Spinaker je informacijski sistem, namenjen predstavitvi in prodaji blaga in storitev, ki se nahaja na spletni strani www.spinaker.si.
Osnovni podatki ponudnika

SPINAKER d.o.o., Sončna pot 8, 6320 Portorož
Identifikacijska številka za DDV: SI99172500
Davčni zavezanec: DA
Matična številka: 1673173
TRR SI56 1010 0003 4657 804, Banka Intesa Sanpaolo d.d.
Podjetje Spinaker d.o.o. je vpisano v sodni register pri Okrožnem sodišču v Kopru pod številko SRG 2001/03218.
Telefon: +386 41 281 133
E-mail: info@spinaker.si

Veljavnost splošnih pogojev poslovanja

Splošni pogoji poslovanja predstavljajo pravno veljaven in zavezujoč sporazum med ponudnikom in uporabnikom spletne strani www.spinaker.si oziroma kupcem spletne trgovine Spinaker in veljajo od trenutka, ko so objavljeni na spletni strani www.spinaker.si. Izdaja jih ponudnik, ki jih lahko kadarkoli brez vnaprejšnjega obvestila spremeni in novi stopijo v veljavo z njihovo objavo na www.spinaker.si. Ponudnik in uporabnik oziroma kupec sta odgovorna, da sta v vsakem trenutku seznanjena z veljavnimi pogoji poslovanja in jih upoštevata.

Pogoji nakupa in izvedbe storitev

Ponudnik se zavezuje opraviti storitev v roku 12 mesecev od njenega nakupa brez dodatnih stroškov za kupca. Po preteku tega roka lahko ponudnik zaradi sprememb na trgu ali drugih okoliščin kupcu zaračuna dodatne stroške za izvedbo storitve. Storitve, ki jih nudi ponudnik pod temi pogoji, so vsi navtični tečaji.

Darilni boni

Darilni boni, ki se nanašajo na storitve, imajo omejeno veljavnost, ki je navedena na darilnem bonu in znaša 12 mesecev od izstavitve darilnega bona.

Nakupovalni pogoji v spletni trgovini Spinaker

Nakupovalni pogoji obravnavajo delovanje ponudnika, pravice kupca ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

Dostopnost informacij

(povzetek zakonodaje)
Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:
a) identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra),
b) kontaktne podatke, ki kupcu omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
c) bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami),
d) dostopnost artiklov (vsak artikel ali storitev, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku),
e) pogoje dostave artiklov ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave),
f) vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza,
g) način plačila in dostave,
h) časovno veljavnost ponudbe,
i) rok, v katerem je še možno odstopiti od naročila in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane kupca odstop od naročila,
j) pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

Postopek nakupa

Ko kupec izbere izdelek ali izdelke in s potrdilom na gumb »Zaključi nakupo« odda naročilo, mu spletna trgovina samodejno ustvari in pošlje elektronsko sporočilo s podrobnostmi naročila (številka naročila, podatki kupca, izdelki, cene, količine,…). V primeru, da kupec plača s kartico, PayPal-om ali kriptovaluto, mu bo ponudnik nakupljene izdelke poslal v največ 5 (petih) delovnih dneh po potrditvi naročila s strani ponudnika. V primeru, da bo kupec plačal z nakazilom na transakcijski račun ponudnika, se mu bo ponudnik nakupljene izdelke poslal v največ 5 (petih) delovnih dneh po prejemu nakazila na transakcijski račun ponudnika.

V primeru, da se kupec odloči za preklic naročila še pred prejemom blaga, mora o tem nemudoma obvestiti ponudnika na telefonsko številko +386 41 281 133 (med 8:00 in 15:00 uro vsak dan razen sobote, nedelje in prazniki) ali na e-naslov info@spinaker.si. Če se zgodi, da je naročilo že odpremljeno, pošiljko kupec zavrne dostavni službi. V primeru osebnega prevzema (ko je blago že pripravljeno na prevzem), pa kupec prav tako svojo željo po preklicu naročila sporoči preko zgoraj omenjene telefonske številke ali e-naslova.

Pravica do odstopa od nakupa, vračilo blaga

Kupec ima pravico, da v roku petnajstih (15) dneh po oddaji naročila ponudniku sporoči na e-naslov info@spinaker.si, da odstopa od naročila, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Šteje se, da je sporočilo pravočasno, če je pošiljka oddana v roku.

Edini strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od naročila, je neposreden strošek vračila blaga. Slednjega mora vrniti podjetju najkasneje v tridesetih (30) dneh po sporočilu o odstopu.
Izdelki morajo biti povsem nerabljeni, nepoškodovani in v originalni embalaži. Kupec mora vrnjenim izdelkom priložiti tudi račun.

Vračilo vplačil bo izvedeno takoj, ko bo to mogoče oziroma najkasneje v roku tridesetih (30) dni od prejema sporočila o odstopu od naročila. Vračila vplačil vršimo na TRR kupca.

Plačilo

Ponudnik izda račun na trajnem mediju, z razčlenjenimi stroški in obvestilom kupcu, kako odstopiti od nakupa in kako izdelke vrniti.

Načini plačila

Kupec lahko naročeno blago plača na 4 načine:

 1. Z nakazilom na račun ponudnika po predračunu oz. ponudbi
 2. S kartico
 3. S PayPal-om
 4. S kriptovalutami
Cene

Vse cene vsebujejo DDV, razen če je izrecno napisano drugače.
Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in nimajo vnaprej določene veljavnosti.
Cene veljajo v primeru plačila z zgoraj navedenimi načini plačila, pod zgoraj navedenimi pogoji.
Kljub trudu ponudnika, da bi zagotovil najbolj ažurne in točne podatke, se lahko zgodi, da je podatek o ceni napačen. V tem primeru ali v primeru, da se cena izdelka spremeni med obdelavo naročila, bo ponudnik kupcu omogočil odstop od nakupa, hkrati pa bo ponudnik kupcu ponudil rešitev, ki bo v obojestransko zadovoljstvo.
Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi naročilo (kupec prejme elektronsko sporočilo, da je naročilo potrjeno). Od tega trenutka so vse cene in drugi pogoji fiksirani in veljajo tako za ponudnika kot za kupca.

Dobavni rok

Če ste se odločili za plačilo po povzetju ali prek storitve PayPal:

 • Za izdelke na zalogi je odprema naročenega blaga kupcu 1 do 5 delovnih dni po potrditvi vašega naročil.
 • Za izdelke, ki niso na zalogi, kupca o možnosti dobave obvestimo na njegov elektronski naslov ali po telefonu.

Če ste se odločili za plačilo s kartico:

 • Za izdelke na zalogi je odprema naročenega blaga kupcu 1 do 5 delovnih dni po potrditvi vašega naročil.
 • Za izdelke, ki niso na zalogi, kupca o možnosti dobave obvestimo na njegov elektronski naslov ali po telefonu.

Če ste se odločili za plačilo po predračunu:

 • Za izdelke na zalogi je oprema naročenega blaga kupcu 1 do 5 delovnih dni po prejemu nakazila na naš bančni račun.
 • Za izdelke, ki niso na zalogi, kupca o možnosti dobave obvestimo na njegov elektronski naslov ali po telefonu.
Dostava

Ponudnik mora blago oziroma storitev dostaviti v obljubljenem času. Kupec lahko ob oddaji naročila določi naslov za dostavo, ki je za ponudnika zavezujoč.
Ob dobavi mora kupcu nuditi še dodatne informacije glede pravice do odstopa, predvsem pogoje in način izvršitve same pravice. Zagotoviti mora vse potrebne informacije glede naslova, kamor se kupec lahko obrne v primeru pritožbe in informacije glede garancij ter servisa oziroma drugih storitev po zaključku naročila.

V primeru, da kupca (prejemnika) v času dostave ni na naslovu, je možno paket prevzeti na poslovalnici Pošte (na katero je bil paket naslovljen) v 15 dneh. Če kupec (prejemnik) paketa ne prevzame v 15 dneh, se ta vrne nazaj ponudniku.

Pogodbeni partner za dostavo pošiljk je Pošta Slovenije, vendar si ponudnik pridržuje pravico izbrati drugo dostavno službo, če bo s tem lahko naročilo izpolnil bolj učinkovito.

Stroški dostave

Strošek dostave je med 3,90 € in 5,90 € na nakup, kar je odvisno od teže oziroma velikosti pošiljke.

Veljavnost ponudbe

Pri nakupu veljajo cene v trenutku potrditve naročila. Vse cene vsebujejo, pri katerih je DDV obračunan na podlagi 48. in 49. člena ZDDV in na podlagi 50. C člena ZDDV ni izkazan. Cene v spletni trgovini se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila. Slike so lahko samo simbolične in ne odražajo vedno v celoti dejanskega stanja.

Varnost

Ponudnik uporablja ustrezna tehnološka in organizacijska sredstva za zaščito prenosa in shranjevanja osebnih podatkov, naročil ter plačil.

Komunikacija

S kupcem sme ponudnik stopiti v stik preko sredstev komunikacij na daljavo, če temu kupec izrecno ne nasprotuje.

Arhiviranje naročil

Naročila so trajno shranjena pri podjetju Spinaker d.o.o., Sončna pot 8, 6320 Portorož, Slovenija, ki upravlja spletno trgovino Spinaker.

Pritožbe

Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov. Ponudnik mora postaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti. Postopek za oddajo pritožb mora biti na voljo na spletnih straneh, enostaven za uporabo in zaupen. Ponudnik mora v petih (5) delovnih dneh potrditi, da je prejel pritožbo, sporočiti kupcu, kako dolgo jo bo obravnaval in ga vseskozi obveščati o poteku postopka. Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem. Zato se ponudnik prizadeva po svojih najboljših močeh, da se morebitni spori rešijo sporazumno.

Skladno z zakonom Spinaker d.o.o. nima izbranega izvajalca izvensodnega reševanja potrošniških sporov kot pristojnega za reševanje potrošniških sporov, ki bi ga potrošnik lahko sprožil v skladu z Zakonom o izvensodnem reševanju potrošniških sporov (ZIsRPS). Kot je določneo z zakonom, Spinaker d.o.o. objavlja elektronsko povezavo na platformo za spletno reševanje potrošniških sporov (SRPS): https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=SL

Navedena ureditev izhaja iz Zakona o izvensodnem reševanju potrošniških sporov, Uredbe (EU) št. 524/2013 Evropskega parlamenta in Sveta o spletnem reševanju potrošniških sporov ter spremembi Uredbe (ES) št. 2016/2004 in Direktive 2009/22/ES.

Kontaktna oseba za vsa vprašanja v zvezi s spletno trgovino Spinaker d.o.o.

Z vsemi vprašanji glede spletne trgovine se lahko obrnete na Gregorja Jeretiča, vodjo spletne prodaje pri Spinaker d.o.o.:

 • E info@spinaker.si
 • T +386 41 281 133 (od ponedeljka do petka, med 8. in 15. uro).

Varstvo osebnih podatkov

Ponudnik preko spletne strani www.spinaker.si. zbira osebne podatke in jih obdeluje v skladu z veljavno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov.

Naša politika glede varovanja osebnih podatkov je naslednja:

 • Podatkov o naših uporabnikih oziroma kupcih nikoli ne dajemo v najem, jih ne prodajamo in ne dovolimo, da bi jih obdelovala katerakoli tretja oseba, razen naših pogodbenih obdelovalcev osebnih podatkov.
 • Pogodbenim obdelovalcem omogočamo obdelavo osebnih podatkov samo pod pogojem, da imajo zadostno raven varstva osebnih podatkov kot je določena z veljavno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov.
 • Osebne podatke hranimo samo dokler je to nujno potrebno za izpolnjevanje namena, zaradi katerega so bili osebni podatki zbrani oziroma do preklica privolitve uporabnika oziroma kupca.
 • Zavezujemo se k trajnemu varstvu vseh osebnih podatkov naših uporabnikov oziroma kupcev.
 • Osebne podatke obdelujemo samo za to pooblaščene osebe ponudnika in pooblaščene osebe naših pogodbenih obdelovalcev.
 • Pravila o varstvu osebnih podatkov spreminjamo in dopolnjujemo v skladu s spremembami zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov.
Obveznosti uporabnika oziroma kupca pri vnosu osebnih podatkov

Z vnosom osebnih podatkov preko spletne strani www.spinaker.si uporabnik oziroma kupec potrjuje, da je starejši od 15 let. Uporabnik oziroma kupec odgovarja za točnost vseh vnesenih osebnih podatkov.

Zbiranje osebnih podatkov in način privolitve za njihovo obdelavo

Ponudnik zbira osebne podatke preko varne povezave (SSL) in jih s kriptiranjem ščiti med njihovim prenosom preko spleta. Ponudnik zbira in obdeluje osebne podatke izključno na osnovi privolitve posameznika.
V primeru kontaktiranja ponudnika preko kontaktnega obrazca se vneseni osebni podatki uporabnika uporabijo izključno za pošiljanje odgovora na zastavljeno vprašanje oziroma povpraševanje preko elektronskega sporočila v e-poštni predal ponudnika in uporabnik svojo privolitev izrazi s pritiskom na gumb za pošiljanje.
Na vseh ostalih obrazcih, ki vključujejo tudi osebne podatke, so privolitve navedene kot izbirna polja in uporabnik oziroma stranka svojo privolitev izrazi z označitvijo privolitve. Izražena privolitev se upošteva ob potrditvi obrazca.
Privolitve, ki vključujejo strinjanje s splošnimi pogoji poslovanja, so obvezne za potrditev obrazca.

Vrste osebnih podatkov, ki jih zbiramo in obdelujemo

Na spletni strani www.spinaker.si se glede na namen, obdelavo in hrambo osebnih podatkov zbirajo štiri vrste osebnih podatkov:

 • Osebni podatki kupcev v spletni trgovini Spinaker
 • Osebni podatki tečajnikov
 • Osebni podatki naročnikov na obvestila z dostopom do e-vsebin iz Zakladnice znanja
 • Osebni podatki uporabnikov, ki oddajo komentar ali mnenje/oceno

Zbiranje in obdelava osebnih podatkov kupcev v spletni trgovini Spinaker
Ponudnik za potrebe poslovanja spletne trgovine Spinaker, zbira naslednje osebne podatke kupcev:

 • ime in priimek,
 • naslov,
 • naslov za dostavo,
 • naslov elektronske pošte,
 • telefonsko številko,
 • ostale podatke, ki jih kupec vnese pri nakupu v spletni trgovini ali nastanejo ob nadaljnji komunikaciji kupca in ponudnika.

Ponudnik osebne podatke kupca uporablja izključno za izpolnjevanje naročil:

 • pošiljanje obvestil po e-pošti ob vsaki spremembi statusa naročila, npr. ob oddaji naročila, ob čakajočem plačilu, ob prejetem plačilu, ob odpošiljanju blaga …,
 • dostavo,
 • pošiljanje računa,
 • izpolnjevanje reklamacij,
 • uveljavljanja garancije,
 • pošiljanje kode kupona za naslednji ugodnejši nakup po e-pošti,
 • pošiljanje prošnje za mnenje/oceno o nakupljenem blagu oziroma storitvi po e-pošti,
 • ostalo potrebno komunikacijo v zvezi z izpolnjevanjem naročil.

Ponudnik hrani navedene osebne podatke trajno oziroma do preklica privolitve posameznika.

Zbiranje in obdelava osebnih podatkov tečajnikov
Ponudnik za potrebe izvajanja tečajev, objavljenih na spletni strani www.spinaker.si, zbira naslednje osebne podatke uporabnikov:

 • ime in priimek,
 • naslov,
 • telefonsko številko,
 • naslov elektronske pošte,
 • vrsta tečaja,
 • kraji, v katerih želijo opravljati tečaj,
 • ostale podatke, ki jih uporabniki vnesejo v opombe ali se vanje dodajo ob nadaljnji komunikaciji med uporabnikom in ponudnikom.

Ponudnik osebne podatke uporabnika uporablja za pošiljanje obvestil po e-pošti za:

 • obveščanje o razpisanih tečajih v krajih, v katerih želijo uporabniki opravljati tečaj, oziroma njihovi okolici,
 • obveščanje o izrednih razpisanih tečajih v okolici naslova uporabnika,
 • obveščanje o prejemu plačila tečaja,
 • obveščanje v zvezi z izvedbo tečaja, morebitnih spremembah termina/lokacije in podobno,
 • obveščanje o posebnih ugodnostih iz naslova plačila tečaja oziroma udeležbe na tečaju (akcijske cene ostalih storitev),
 • pošiljanje prošnje za mnenje/oceno tečaja po opravljenem tečaju preko sistema Vsestoritve.com,
 • pošiljanje prošnje za oddajo podrobnejše ankete o tečaju po opravljenem tečaju,
 • pošiljanje računa.

Telefonska številka bo za telefonsko in SMS komunikacijo med ponudnikom in uporabnikom uporabljena izključno v povezavi z izvedbo tečaja, če bo potreben takojšnji odziv uporabnika.

Ponudnik hrani navedene osebne podatke trajno oziroma do preklica privolitve posameznika.

Zbiranje in obdelava osebnih podatkov naročnikov na obvestila z dostopom do e-vsebin iz Zakladnice znanja
Ponudnik za potrebe obveščanja in omogočanja dostopa do e-vsebin iz Zakladnice znanja, objavljene na spletni strani wwww.spinaker.si, zbira naslednje osebne podatke uporabnikov:

 • naslov elektronske pošte.

Ponudnik osebne podatke uporabnika uporablja za omogočanje dostopa do nekaterih e-vsebin in za pošiljanje obvestil po e-pošti o:

 • novih oziroma osveženih e-vsebinah, objavljenih v Zakladnici znanja,
 • izrednih dogodkih (izletih, predavanjih ipd.), povezanih z navtiko,
 • posebnih ponudbah, ugodnostih in darilih za naročnike,
 • drugih obvestilih, ki se nanašajo na naročnike.

Ponudnik naročnike obvešča od 2-krat do največ 6-krat na mesec.

Ponudnik hrani navedene osebne podatke trajno oziroma do preklica privolitve posameznika.

Zbiranje in obdelava osebnih podatkov uporabnikov, ki oddajo komentar ali mnenje/oceno
Ponudnik za potrebe objave komentarja ali mnenja/ocene na spletni strani wwww.spinaker.si zbira naslednje osebne podatke uporabnikov:

 • ime,
 • naslov elektronske pošte,
 • IP naslov,
 • mnenje/oceno,
 • komentar.

Ponudnik osebne podatke uporabnika uporablja za:

 • pregled komentarja ali mnenja/ocene pred njihovo objavo kot je to navedeno v poglavju Odgovornost in pravice ponudnika,
 • komuniciranje z uporabnikom po elektronski pošti v primeru, da je to potrebno iz narave komentarja ali mnenja/ocene,
 • objavo komentarja ali mnenja/ocene uporabnika, pri čemer se poleg komentarja ali mnenja/ocene objavi izključno ime uporabnika, kakršnega je uporabnik navedel pri oddaji,
 • preprečevanja spama in zagotavljanje pristnosti objave (naslove elektronske pošte in IP naslove, iz katerih se spamajo komentarji ali mnenja/ocene, uvrščamo na črno listo).

Ponudnik hrani navedene osebne podatke trajno oziroma do preklica privolitve posameznika.

Postopek uveljavljanja pravic posameznika

Za vse informacije o obdelavi osebnih podatkov oziroma vaših pravicah kot posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki (pravica do dostopa, popravka, izbrisa, omejitve obdelave, prenosljivosti in ugovora), lahko kontaktirate upravljavca osebnih podatkov Spinaker d.o.o., Sončna pot 8, 6320 Portorož, po pošti, elektronski pošti na info@spinaker.si ali na telefon +386 41 281 133. Upravljavec bo na vašo zahtevo, s katero uveljavljate svoje pravice v zvezi z osebnimi podatki, odgovoril brez nepotrebnega odlašanja in najpozneje v enem mesecu od prejema zahteve. Za potrebe zanesljive identifikacije v primeru uveljavljanja pravic v zvezi z osebnimi podatki lahko od vas upravljavec zahteva dodatne podatke, ukrepanje pa lahko zavrne le v primeru, da dokaže, da vas ne more zanesljivo identificirati.

Odjava od obveščanja

Od prejemanja obvestil po elektronski pošti se lahko odjavite kadarkoli, in sicer tako, da v prejetem elektronskem sporočilu kliknete na povezavo za odjavo ali odgovorite z “odjava”. Od prejemanja SMS sporočil se lahko odjavite s povratnim sporočilom z vsebino »Odjava« ali pa nam svoje želje sporočite pisno na naslov podjetja, preko elektronske pošte ali po telefonu.
V kolikor obvestila kljub odjavi še vedno prejemate, se vam za to iskreno opravičujemo in vas prosimo, da nas na to takoj opozorite.

Pravica do pritožbe

Če menite, da naša obdelava osebnih podatkov krši veljavno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov, imate pravico podati pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu, na naslov: Informacijski pooblaščenec, Zaloška cesta 59, 1000 Ljubljana, Slovenija; tel: +386 1 230 97 30, e-pošta: gp.ip@ip-rs.si.

Pogoji uporabe piškotkov

Piškotki in kako jih uporabljamo

Tukaj je podrobno opredeljeno, kako uporabljamo piškotke na spletni strani www.spinaker.si. Če obiščete našo spletno stran www.spinaker.si in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke (1st party cookies) in tuje analitične piškotke (3rd party cookies) za zbiranje anonimiziranih statističnih in arhivskih podatkov, brez kakršnihkoli osebnih podatkov.

Tuji analitični piškotki, ki jih uporabljamo, upravljajo sledeči upravljavci: addthis.com (deljenje povezav na spletno stran), facebook.com (podpora facebookovim vtičnikom), google.com (podpora googlovim vtičnikom), twitter.com (podpora twitterjevim vtičnikom).

Kaj so piškotki in kako delujejo?

Piškotki so majhne datoteke, ki jih obiskana spletna mesta pošljejo v vaš računalnik in shranijo v njem. Piškotki so shranjeni v datotečnem imeniku spletnega brskalnika. Ob naslednjem obisku spletnega mesta brskalnik prebere piškotek in posreduje informacije spletnemu mestu ali drugemu elementu, ki je nastavil piškotek. Če želite izvedeti več o teh tehnologijah in njihovem delovanju, obiščite ustrezno spletno mesto, na primer allaboutcookies.org.

Zakaj uporabljamo piškotke?

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, da vam lahko ponudimo optimalno izkušnjo pri obisku spletne strani in jo izboljšujemo. Uporabljamo lastne analitične piškotke _utm* (1st party cookies) in tuje analitične piškotke (3rd party cookies). Piškotke uporabljamo za statistično poročanje o obisku in obiskovalcih spletnega mesta, npr. o številu obiskovalcev in posameznih obiskov, trajanju obiskov, obiskanih (pod)straneh in elementih ter o virih prometa.

Kako lahko upravljam piškotke?

Možnosti za upravljanje piškotkov so na voljo v spletnem brskalniku. Spletni brskalniki za onemogočanje piškotkov uporabljajo različne načine, ki jih običajno najdete v meniju Orodja ali Možnosti. Preberete lahko tudi Pomoč v brskalniku. Več o možnostih upravljanja piškotkov v posameznih brskalnikih si lahko preberete tukaj.

Kako dolgo hranimo informacije?

To je odvisno od vrste piškotkov. Piškotki seje potečejo, ko zaprete spletni brskalnik. Trajni piškotki lahko potečejo šele po nekaj mesecih ali celo nekaj letih.

Avtorske pravice

Lastnik in ponudnik spletne strani www.spinaker.si je Spinaker d.o.o. Ime Spinaker je blagovno zaščitena znamka in se ne sme uporabljati v kateri koli obliki in za kateri koli namen, razen če je uporaba izrecno dovoljena s strani podjetja Spinaker d.o.o.
Vsebine (teksti, grafike, slike logotipov, gumbov, multimedijske vsebine, programske opreme in izvorna koda) na spletni strani www.spinaker.si so last podjetja Spinaker d.o.o., razen če ni drugače navedeno, in so avtorsko pravno zaščiteni kot intelektualna lastnina oziroma kot podatkovna zbirka.
Prepovedano je posnemanje spletne strani www.spinaker.si in izvajanje dejavnosti, ki bi škodovale ugledu, delovanju in/ali uporabi spletne strani.
Brez izrecnega pisnega dovoljenja Spinaker d.o.o. vsebin, objavljenih na spletni strani www.spinaker.si, ni dovoljeno delno ali v celoti kopirati, razmnoževati, ponovno objavljati, spreminjati, nalagati, tiskati ali razširjati. Uporaba vsebin, objavljenih na spletni strani www.spinaker.si, v druge namene kot za lastne potrebe ni dovoljena, razen z izrecnim pisnim dovoljenjem Spinaker d.o.o. Kršitelji avtorskih pravic lastnika in ponudnika spletne strani www.spinaker.si Spinaker d.o.o. so za kršitve kazensko in finančno odgovorni.

Odgovornost in pravice ponudnika

Informacije, objavljene na www.spinaker.si, so informativne narave. Ponudnik se bo trudil za točnost, pravilnost, ažurnost ter koristnost vsebin spletne strani www.spinaker.si, vendar ni odgovoren za njihovo pravilnost, točnost, popolnost ali ažurnost. Ponudnik ni odgovoren za škodljive posledice uporabe vsebin na spletni strani www.spinaker.si. Ponudnik ne prevzema nobene odgovornosti za kakršnokoli neposredno ali posredno škodo, ki bi uporabniku nastala zaradi uporabe spletne strani www.spinaker.si ali informacij oziroma vsebin, ki so na njej objavljene. Omejitev odgovornosti med drugim vključuje škodo, ki bi uporabniku lahko nastala zaradi netočnosti, nepopolnosti ali napačnosti objavljenih informacij.
Kadar povezave na spletni strani www.spinaker.si vodijo do spletnih strani izven domene spinaker.si, te strani niso pod nadzorom ponudnika in ta nima nobenega vpliva na njihovo vsebino. Ponudnik zato ne jamči za vsebino in varnost teh spletnih strani, prav tako pa ne prevzema odgovornosti za varstvo in zaščito podatkov na teh spletnih straneh.
Ponudnik zagotavlja, da bo storitve in funkcionalnosti spletne strani www.spinaker.si skušal zagotavljati na najvišji možni ravni in da si bo prizadeval odpravljati napake v delovanju sistema ali storitev, ki jih sistem ponuja, v najkrajšem možnem času. Ponudnik si bo prizadeval uporabnike čim bolj ažurno obveščati o načrtovanih ali nenačrtovanih začasnih ali trajnih izpadov v delovanju sistema. Ponudnik ni odgovoren za slabo delovanje ali nedelovanje spletne strani www.spinaker.si zaradi motenj ali nedelovanja internetnega omrežja ter motnje delovanja, ki so posledica višje sile.
Ponudnik si pridržuje pravico do preverjanja vsebine, ki jo v obliki mnenja/ocene ali komentarja lahko vnesejo uporabniki na spletno stran www.spinaker.si. Hkrati si ponudnik pridržuje pravico do zavrnitve, izbrisa ali blokade objave delne ali celotne vsebine brez vnaprejšnjega obvestila v primeru, da mnenje/ocena ali komentar krši ali bi z objavo kršil veljavne predpise Republike Slovenije ali te pogoje poslovanja. To zlasti velja v primeru:

 • neprimerne ali žaljive vsebine,
 • vsebine, ki ni napisana v slovenskem jeziku,
 • nepravilne ali neresnične objave kontaktnih podatkov,
 • vsebine, ki se v objavi sklicujejo na druge vsebine ali vsebino v drugih medijih,
 • vsebine, katerih hramba, posedovanje ali posredovanje predstavlja kaznivo dejanje oziroma katere kršijo osebnostne pravice tretjih,
 • HTML kode, ki kvari standardni izgled vsebine,
 • stilov ali klicev datotek s stili (css) iz drugih spletnih strani,
 • raznih skript in obrazcev z vnosnimi polji,
 • skritih tekstov,
 • ponavljanja istih besed (ključna beseda ali zlog ne sme imeti več kot 10% deleža vsebine),
 • vključevanja vtičnikov na socialne profile ponudnika, kjer to ni predvideno.

V primeru kršitev si ponudnik pridržuje pravico do spremembe ali prireditve vsebine tako, da je ta skladna s temi pogoji poslovanja. Z objavo mnenja/ocene ali komentarja se njegova last prenese na ponudnika, ki lahko z njim upravlja v skladu s pogoji poslovanja.

Kršitve splošnih pogojev poslovanja

Vsak uporabnik, ponudnik ali tretja oseba, ki meni, da je prišlo do kršitve teh pogojev poslovanja, zlasti kadar gre za kršitve pravic intelektualne lastnine, varstva osebnih podatkov, posebnih pogojev oglaševanja, je dolžan to sporočiti ponudniku na elektronski naslov info@spinaker.si. Postopek obravnave pritožb oziroma obvestil o kršitvah je zaupen. Ponudnik se zavezuje varovati podatke o identiteti pritožnika ter podatke, na podlagi katerih je identiteto mogoče razkriti, pred dostopom tretjih oseb, razen, če uporabnik oziroma tretja oseba, ki je poslala obvestilo o kršitvi oziroma pritožbo, izrecno ne dovoli drugače. Dolžnost varovanja podatkov ne velja v primeru, da dolžnost razkritja izhaja iz prisilnih predpisov. V primeru, da ima katerokoli ravnanje uporabnika iz tega člena znake kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, bo ponudnik takšno ravnanje naznanil pristojnim državnim organom.

Končne določbe

Vsa vprašanja, pripombe in/ali pomisleke v zvezi s splošnimi pogoji poslovanja sprejemamo na elektronski naslov info@spinaker.si. V primeru spora v zvezi z uporabo spletne strani www.spinaker.si, ki ga ne bi bilo mogoče rešiti sporazumno, je za sodno reševanje sporov pristojno sodišče v Kopru.

Mag. Tomaž Gregorič
Direktor
Spinaker d.o.o.

Zadnjič posodobljeno: 31.12.2022