Mornarska dela in veščine

Kako enostavno predvideti nevihto?

Živimo v času velike tehnološke revolucije na področju elektronike, informacijskih in satelitskih tehnologij. Tehnološke rešitve danes uporabljamo na različnih področjih in v različne namene. Na področju meteorologije – znanosti o ozračju, ki raziskuje vremenske procese in napoveduje vreme, se je s pomočjo novih tehnologij napoved vremena zelo izboljšala.

Vremenska napoved je za navtike zelo pomembna, saj je vreme eden ključnih dejavnikov za varnost plovbe. Predvsem je pomembna napoved neviht, ki so eden glavnih dejavnikov za z vremenom povezane pomorske nesreče.

Slovenija in Jadran spadata med območja, kjer so nevihte zaradi posebne geografske lege še posebej pogoste.

Tipičen slovenski navtik se na morje navadno odpravi v poletnem času. To je obdobje, ko so nevihte precej pogost pojav. Po analizi statistike so huda neurja najpogostejša v juniju in juliju, kjer jih običajno spremljajo orkanski veter, nalivi, toča, strele itd.

Danes je proces ugotavljanja stanja in napovedovanja neviht zaradi najnovejših tehnologij bistveno lažji in hitrejši. Super računalniki in dežurni prognostiki nam lahko danes hitro in enostavno posredujejo koristno vremensko informacijo.

nevihta nad morjemKratkotrajne in dolgotrajne nevihte

Poznamo dve različni vrsti neviht:

  • Kratkotrajne nevihte, ki trajajo do ene ure in imajo tri razvojne faze. Najpogostejše so poleti in nastanejo zaradi pregrevanja zraka pri tleh. Takšne nevihte lahko spremljata nevihtni hladni piš in toča.
  • Dolgotrajne nevihte so hujše nevihte in lahko trajajo nekaj ur. Gre za supercelične nevihte, kjer se lahko posamezne nevihte z medsebojnim vplivanjem in morebitnim vplivom bližine fronte povezujejo v večcelične nevihte, linije ali skupke.
Kako poteka opazovanje vremena?

Meteorologi lahko opazujejo vreme na daljavo s pomočjo:

  • meteoroloških radarjev, s katerimi zaznavajo hitrost premikanja in odboje od padavinskih delcev v ozračju,
  • meteoroloških satelitov, ki so pomembni za spremljanje nevihtnih sistemov nad večjim področjem in
  • sistemov za detekcijo razelektritev, s pomočjo katerih lahko v nekaj sekundah zaznamo in zelo natančno lociramo razelektritve (strele).

Poleg teh sistemov so pomembna tudi prizemna opazovanja in radiosondažne meritve vertikalnega profila ozračja. Z njihovo pomočjo se ugotavlja stabilnost ozračja in posledično verjetnost za nastanek neviht.

Analiza in diagnoza neviht

Pri zelo kratkoročnem napovedovanju neviht se prognostiki danes zaradi časovne omejenosti največkrat poslužujejo avtomatiziranih in računalniško podprtih metod, saj je tako verjetnost pravilne napovedi v zelo kratkem času boljša. Tako imamo danes na razpolago različne meteorološke modele za simulacijo dogajanj v atmosferi.

aladin_vetrovi aladin_padavine1. Aladin

Za napoved se lahko uporablja model ALADIN. Rezultati so na voljo vsak dan približno ob 4. uri po UTC (oz. ob 6. uri po lokalnem srednjeevropskem poletnem času). Model prikazuje napoved vetra na različnih višinah in padavin za naslednjih 48 ur. Za navtike je pomembna predvsem napoved vetra za nadmorsko višino 10 m in napoved padavin. Podatki so lahko berljivi, saj so prikazani na geografski karti.

Za tiste, ki boste pluli po Jadranskem morju, je smiselno spremljati napoved prek modela ALADIN za Hrvaško, ki ga objavlja Hrvaški hidrometeorološki zavod.

radarska slika padavin_protezionecivile
radarska slika padavin
2. Radarske slike padavin

Pomemben vir informacij, kjer lahko sklepate na obsežnost nevihte in njeno premikanje so tudi radarske slike padavin, ki prikazujejo stanje v 10-minutnih intervalih.

Nekaj virov zanimivih spletnih strani, kjer so prikazane zadnje informacije za področje:

Hrvaška žal trenutno še nima vzpostavljenega radarskega sistema, ki bi pokrival njeno obalo.

slika razelektritev3. Razelektritve po Evropi

Slika razelektritev (strel) se osvežuje na vsakih pet minut in iz nje lahko razberemo, kje je ozračje nevihtno in zaradi tega prihaja do razelektritev.

4. Praktični nasveti za ugotavljanje neviht

Nemalokrat se zgodi, da nimate dostopa do interneta, kjer bi si lahko ogledali, kje je slabo vreme, v katero smer se premikajo nevihte itd. Takrat obveljajo starejše metode ugotavljanja z opazovanjem. Na podlagi opazovanja značilnih struktur v atmosferi, njihovih življenjskih ciklov in spremljajočih vremenskih pojavov lahko po analogiji napovemo tudi običajni nadaljnji razvoj, smer gibanja, spremljajoče vremenske pojave in njihovo življenjsko dobo.

V priročniku 15 minut za popolno plovbo so na kratko razloženi praktični vremenski nasveti, ki nas med drugim obveščajo, da je pomembno:

  • spremljanje oblačnosti (še posebej t. i. cumulonimbuse – vertikalne oblake v obliki visokih stolpov, ki prinašajo močan veter in dež, lahko pa tudi točo),
  • spremljanje barometra (merilca zračnega tlaka), saj hitro padanje zračnega tlaka pomeni znamenje za spremembe (npr. lokalne nevihte),
  • opazovanje vlagomera (merilec relativne vlažnosti), saj porast relativne vlažnosti lahko predstavlja znak za spremembe vremena.
Prenos informacij do uporabnika

Pomembna pridobitev za današnje navtike sta tudi prenos informacij od vremenskega prognostika do uporabnika in pregledovanje informacij neposredno na karti. Prenos informacij je danes enostavnejši in lahko poteka neposredno prek radia, mobilnega telefona, računalnika, Navtexa, VHF DSC in nekaterih drugih naprav. S pomočjo grafičnega prikaza na geografski karti je branje in pregledovanje intenzivnosti ter premikanja neviht natančnejše in lažje.

Spremljanje MSI obvestil (Maritime Safety Information) prek VHF postaje

Osvežena MSI obvestila oddajajo obalne postaje prek VHF kanalov. Obvestila se začnejo z vremensko napovedjo za naslednjih 24 ur. VHF delovni kanali in lokalni čas oddajanja sporočil so objavljeni v navtičnih vodnikih in drugih publikacijah ter na spletnih straneh.

Ustrezna vremenska napoved je zelo pomembna, saj pomaga pri odločanju in načrtovanju plovbe. Odgovoren navtik se lahko tako pravočasno izogne najhujšim posledicam nevihte. Če se nevihti ne more izogniti, se pa lahko nanjo pravočasno in ustrezno pripravi (posadko in plovilo) ter posledično bistveno pripomore k varnosti na plovilu. Ker je poznavanje meteorologije nepogrešljivo za varnost plovbe, je postala del izpitnega programa za pridobitev izpita voditelj čolna.

Navtiki moramo ustrezno upoštevati različne vrste informacij, povezanih z vremenom. Danes imamo na razpolago sodobne in zanesljive pripomočke, vendar jih moramo znati uporabljati. Z upoštevanjem vremenske napovedi moramo pravilno in pravočasno ukrepati, da s tem bistveno zmanjšamo tveganje za pomorsko nesrečo.

Leave a Comment