Mornarska dela in veščine

Kako se najlažje in najhitreje privežemo na muring?

GHOOK na obraslem muringu

Privezovanje premca na muring je najpogostejši tip priveza v marinah na Jadranu, zato se vsak navtik kaj kmalu sreča z njim. Takšen tip priveza zahteva kar nekaj spretnosti, še posebej v slabih vremenskih razmerah, ko moramo čimprej privezati plovilo.

Privezovanje na muring

Muring pred privezomZ muringom se v marini v bistvu privežemo na nadomestek sidra (od tod tudi slovenski izraz »mrtvo sidro«!). Mrtvo sidro je običajno betonski blok, muring pa je privezna vrv, ki je na enem koncu privezana na mrtvo sidro, na drugem pa na pomol. Ob prihodu na privez nas torej na morskem dnu čaka muring, ki ga moramo spraviti do premca, kjer ga privežemo na priveznik. V teoriji je to zelo enostavno!

V praksi pa …

Muring leži pregloboko, da bi ga lahko pobrali s premca, kjer ga potrebujemo. Zato ga moramo zagrabiti ob pomolu s krme, pri čemer nam včasih pomagajo prijazni uslužbenci marine. Zatem pa moramo muring z rokami prenesti od krme do premca in šele nato se lahko privežemo. Še posebej pri neugodnem vetru je za varno privazovanje pomembna hitrost prenosa muringa na premec. Seveda je muring praktično ves čas pod morsko gladino, zato je v večini primerov obrasel z algami in včasih tudi z ostrimi školjkami, kar nas še dodatno ovira!

Kako si lahko pomagamo

Da prenašanje muringa s krme na premec ni najbolj prijetno opravilo, vam bo lahko pritrdil vsak, ki je že kdaj imel v rokah algast in blaten muring. S pravim pripomočkom pa vse skupaj izgleda nekoliko drugače.

Z GHOOK-om lahko privezovanje na muring bistveno pohitrite in si pri tem sploh ne umažete rok!

Z uporabo GHOOK-a:

  • lahko do 3x hitreje prenesete muring od krme do premca,
  • enostavno in brez napora prenašate muring z eno samo roko,
  • si ne umažete rok in čisto bo ostalo tudi vaše plovilo,
  • ne tvegate poškodb rok, saj se muringa skoraj ne boste dotaknili.

Opremite se z inovativnim slovenskim izdelkom, ki je bil razvit v sodelovanju s podjetjem Spinaker.

GHOOK vam bo močno oljšal privez na muring, zato ga naročite pravočasno.

boatas GHOOK

Več o GHOOK-u + NAKUP >>

Leave a Comment