Splošne teme

Navtični e-priročniki za na pot

Navtični e-priročniki

Navtičnega znanja ni nikoli preveč! Izkušeni navtiki pa poskrbijo, da imajo na krovu tudi kar najbolje usposobljeno posadko. Pri tem si lahko pomagajo tudi z našimi e-priročniki, v katerih smo zbrali navtična znanja, ki so nujna za varno plovbo, vendar jih navtični vodniki ne vsebujejo.

E-priročnike si lahko prenesete na svojo mobilno napravo, pametni telefon ali tablico, da lahko do njih dostopate kadarkoli in kjerkoli.

Vrvi so del osnovne opreme vsakega čolna, ki se uporablja najpogosteje. Vrvi opravljajo svojo nalogo samo takrat, ko so privezane z ustreznim vozlom, zato je za njihovo uporabo nujno poznavanje vozlov. Priročnik vsebuje slikovne opise in video posnetke vezanja najpogostejših vozlov.

Prejmi brezplačno >>
Vozli - Vezanje po korakih

Vsaka država z zakonodajo določa omejitve plovbe v priobalnem pasu, da s tem v največji možni meri poskrbi za varnost in preprečevanje nezgod na morju. Svetujemo vam,  da se pred plovbo v tuji državi poučite o tam veljavnih omejitvah plovbe. Priročnik vsebuje slikovni prikaz omejitve plovbe v Sloveniji in na Hrvaškem.

Prejmi brezplačno >>

Omejitve Plovbe - Razdalje in hitrosti

Po varnih plovnih poteh nas vodijo različne pomorske oznake iz sistema IALA v obliki boj, stebrov ali drogov različnih barv, od bele preko zelene, rdeče in rumene do črne. Razločevanje pomorskih oznak je zelo pomembno, saj nas vsaka od njih na drugačen način usmerja po plovnih poteh. Priročnik vsebuje 9 oznak z napotki za varno plovbo.

Prejmi brezplačno >>
Oznake na morju

Na morju je v prvi vrsti treba upoštevati pomorske predpise, ki določajo vse v zvezi z varnostjo plovbe, vse o plovilih in njihovih medsebojnih razmerjih ter vse o varovanju morja in okolja. Poleg predpisov pa se na morju uporabljajo tudi »nenapisana« pravila, ki naj bi se jih držali vsi navtiki. Priročnik vsebuje vsa pravila, združena v bonton na morju.

Prejmi brezplačno >>
Bonton na morju

Vreme je eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na varnost plovbe, zato je redno spremljanje vremenske napovedi zelo pomembno. Za spremljanje vremenske napovedi za pomorce na VHF postaji morate poznati lokacije oddajnikov, pripadajoče delovne kanale in urnik oddajanja, katere smo zbrali v e-priročniku.

Prejmi brezplačno >>
VHF vremenska napoved za pomorce

Sprejemanju in pregledovanju pomorskih varnostnih obvestil je namenjen NAVTEX sprejemnik. Tega na plovilu običajno ne boste imeli, do pomorskih varnostnih obvestil pa boste vseeno lahko prišli s pomočjo VHF postaje. Zato morate poznati lokacije oddajnikov, pripadajoče delovne kanale in urnik oddajanja, katere smo zbrali v e-priročniku.

Prejmi brezplačno >>
VHF pomorska varnostna obvestila

Navigacijske karte služijo neposredni orientaciji med plovbo in le z njihovo uporabo lahko plovilo vodite po najbolj varni poti. Za orientacijo in načrtovanje plovbe morate znati brati navigacijske karte, določati pozicijo plovila, vrisovati in odčitavati kurze itd. V tem e-priročniku si lahko ogledate orientacijo med plovbo na primerih, ki vključujejo tudi rešitve.

Prejmi brezplačno >>
Pomorska navigacija - vaje z rešitvami

Imejte naše e-priročnike vedno pri roki – e-priročniki so pač temu namenjeni!

Leave a Comment