Splošne teme

Kako postati samostojen navtik?

Nekje je treba začeti… Tudi če nimate še nobenih pomorskih izkušenj, lahko že kmalu sami izplujete.

Pot do samostojne plovbe na morju je podobna pridobivanju izpita za avto.

načrtovanje plovbe na navtični kartiTako kot morate za izpit za avto najprej opraviti CPP, potrebujete za na morje izpit za čoln, na katerega vas pripravimo na tečaju za voditelja čolna. Na izpitu za čoln se kot na CPP preverja samo teoretično znanje (izogibanje trčenju na morju, navigacija na morju, vezanje vozlov, pomorski predpisi ipd.).

Izpit je precej obsežen, zato tečaj za voditelja čolna traja 16 šolskih ur, tečaju pa sledi izpit. Do izpita lahko torej pridete v samo nekaj tednih.

Prijavi se na tečaj za čoln

 

Po opravljenem izpitu za čoln seveda nujno potrebujete tudi praktične izkušnje, ki jih je smiselno pridobivati na plovilu, s katerim nameravate pluti. Torej se morate najprej odločiti za motorni čoln (gumenjak) ali jadrnico. Potem pa pričnete s pridobivanjem izkušenj na praktičnem tečaju na manjšem plovilu, ki ga je lažje upravljati, torej na gumenjaku ali manjši jadrnici.

Tečaj plovbe z gumenjakomČe nameravate pluti na motornih čolnih, se udeležite tečaja plovbe z gumenjakom, po katerem se boste že lahko varno odpravili na morje s katerimkoli gumenjakom.

Začetni tečaj jadranjaČe nameravate pluti na jadrnicah, je pot do vseh potrebnih praktičnih znanj nekoliko daljša. Priporočamo vam, da se udeležite vsaj dveh tečajev jadranja: najprej začetnega tečaja jadranja in nato še tečaja jadranja Skiper. Po obeh opravljenih tečajih se boste že lahko varno odpravili na morje s katerokoli manjšo jadrnico.

Prijavi se na praktični tečaj

Leave a Comment