Splošne teme

Pregled čolna na domu ali na privezu

Pregled čolna

Vsak lastnik čolna, vpisanega v vpisnik morskih čolnov, mora periodično opravljati redni pregled čolna. Običajno mora lastnik na lastne stroške poskrbeti za prevoz čolna do točno določene lokacije ob točno določenem terminu. Obstaja pa tudi bolj enostavna rešitev, s katero lahko prihranite čas in denar.

Uh, spet je prišel čas za pregled čolna …
Ali veste, da vam lahko pregled čolna opravijo tudi na domu ali na privezu?
Da, vsako lastništvo prinaša tudi obveznosti. Prav tako kot morate vsako leto poskrbeti za registracijo svojega avtomobila in občasno tudi za tehnični pregled, s plovili ni nič drugače. In prav je tako, saj tehnična brezhibnost in opremljenost plovila pomeni tudi večjo varnost za vse udeležence na morju. Namen pregledov čolnov ni samo tanjšanje vaše denarnice, predvsem gre za vašo varnost na morju.

Kdaj in kako pogosto morate opraviti pregled čolna

Obveznost pregleda čolna in njegova pogostost je odvisna od vrste plovila in namena uporabe.

Osnovni pregled čolna morajo opraviti vsa plovila pred njihovim prvim vpisom v vpisnik morskih čolnov. Izvzeta so plovila, ki pripadajo drugim plovilom, čolni, krajši od 3m, razen če njihova moč motorja ne presega 3,75 KW in športni veslaški čolni, kajaki, kanuji in podobna manjša plovila.

Pregled čolna morate opraviti na vsaj vsakih 5 let!
Kasneje moramo periodično opravljati redne preglede čolna: za čolne za osebno rabo vsakih 5 let, za čolne za gospodarsko rabo pa vsaki 2 leti; razen če ne opravljamo javnega prevoza oseb ali vlečemo smučarje na vodi, v tem primeru ga moramo opravljati vsako leto.

Kadar se odločimo za večje posege na plovilu, s katerimi mu spremenimo plovbne lastnosti ali s plovilom doživimo nesrečo, trčenje, požar ipd., moramo opraviti izredni pregled čolna.

Dovoljenje za plovboNa vpisnem listu svojega plovila lahko vedno preverite, do kdaj vam velja plovno dovoljenje oziroma kdaj boste morali opraviti naslednji redni pregled čolna.

Kdo lahko opravi pregled čolna

Če imate plovilo krajše od 12 m, vam lahko pregled opravi Uprava Republike Slovenija za pomorstvo ali pooblaščen klasifikacijski zavod, pregled daljšega plovila pa vam lahko opravi samo pooblaščen klasifikacijski zavod.

Uprava Republike Slovenije za pomorstvo opravlja preglede čolnov, dolžine do 12 m, na svojem sedežu v Kopru in njenih izpostavah v Izoli in Piranu, nekajkrat letno pa organizira preglede čolnov tudi na drugih lokacijah po Sloveniji. Za pregled čolna, dolžine nad 12 m, se morate dogovoriti z enim izmed pooblaščenih klasifikacijskih zavodov.


Leave a Comment