Splošne teme

Katera zdravila je smiselno vzeti s seboj na plovilo?

Pred odhodom na potovanje je najprej treba pripraviti potovalni načrt. Ta je izhodišče za načrtovanje stvari, ki jih boste potencialno potrebovali in vzeli s seboj. Med njimi mora biti tudi potovalna lekarna.

Enkrat, ko smo na morju in oddaljeni od lekarn in zdravnikov, se bistveno podaljša reakcijski čas od nastanka težave do rešitve zdravstvenega problema. Zato je zelo pomembno, da znamo hitro in pravilno reševati probleme ter da imamo v te namene pripravljena zdravila in prvo pomoč.

Ustrezen potovalni načrt
Na morju se je potrebno hitro in učinkovito odzivati na zdravstvene težave!

Preden odpotujemo se moramo med drugim vprašati tudi, kdo potuje z nami in kakšnim potencialnim tveganjem bomo izpostavljeni med plovbo. Nemalokrat se na plovilu pojavijo razne težave, ki jih nismo predvideli.

Predstavljajte si, da ste zasidrani sredi varnega zaliva na otoku , kjer uživate v kosilu na vaši jadrnici. Nenadoma na vaše plovilo priletijo ose in pičijo otroka, ki je slučajno alergičen na osji pik in vi tega niste vedeli? Kaj narediti v takem primeru?

Potovalna lekarna

Pri načrtovanju potovalne lekarne je nujno potrebno s seboj vzeti zdravila, ki jih uporabljamo pri redni terapiji. Pomembno je tudi upoštevanje posebnosti območja, kamor se odpravljamo, in se pripraviti na morebitna lokalna zdravstvena tveganja.

zdravila proti morski bolezniZdravniki svetujejo, da je poleg ostalih zdravil treba nujno vzeti s seboj še naslednja zdravila:

 • za zniževanje vročine (npr. paracetamol ali ibuprofen),
 • proti bolečinam,
 • proti morski bolezni,
 • proti driski,
 • proti alergijam,
 • za primere poškodb,
 • za primere vnetja dihal.

Obvezen del opreme so tudi mazila:

 • mazila, ki jih uporabljamo pred in po pikih mrčesa,
 • kreme za sončenje z ustreznim zaščitnim faktorjem,
 • mazila za saniranje sončnih opeklin,
 • antiseptično mazilo.

komplet prve pomociVečja plovila morajo imeti med obvezno opremo tudi prvo pomoč, kjer lahko najdete obliže, povoje, itd. Ker je higiena rok zelo pomembna za zdravje, je priporočljivo imeti tudi antiseptična pršila in robčke za razkuževanje rok.

Tečaj za pridobitev izpita za voditelja čolna ne obsega te snovi, saj ta ni del izpitnega programa, zato je pomembno, da se sami dodatno izobrazite in seznanite z najpogostejšimi težavami, ki vas lahko doletijo na vašem plovilu. Priporočamo vam, da se na vsako plovbo temeljito pripravite tako, da med drugim ocenite vsa potencialna zdravstvena in varnostna tveganja. Za nasvete in navodila se obrnite še na vašega zdravnika. Voditelj čolna mora zato ustrezno oceniti posadko, s katero bo plul. Za primere resnejših zdravstvenih težav je nujno poznati tudi delovanje VHF postaje in nujnega klica oziroma klica v stiski.

Leave a Comment