Mornarska dela in veščine

Kako preveriti kaj se dogaja na morju, še pred izplutjem?

pijavica

Dobra priprava je ključna za uspešno, prijetno in predvsem varno plovbo!

Pred pričetkom plovbe je vedno treba preveriti, kaj se dogaja na morju v našem predvidenem območju plovbe. Smiselno je preveriti vse pomembnejše dejavnike, ki vplivajo na plovbo. V nadaljevanju izpostavljamo tri: vreme, izredne dogodke in pomorski promet v območju plovbe.

Vreme je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na plovbo. Še posebej morate biti pozorni na vremensko napoved, kadar so predvidene nevihte. Vsi navtiki morate znati poiskati in tudi pravilno prebrati vremensko napoved.  Na voljo je več virov, ki nudijo natančno vremensko napoved. Zelo kakovostne so tudi vremenske napovedi za pomorce, ki jih lahko poslušate preko VHF postaje na plovilu. Na Jadranu jih lahko redno spremljate, vendar morate poznati VHF oddajnike, pripadajoče delovne kanale in termine objav. Več o drugih virih, kjer lahko najdete vremenske napovedi, si lahko preberete v tem članku.

Na morju prihaja tudi do dogodkov in situacij, ki so izredne narave in zaradi tega niso vrisani ali označeni na pomorskih kartah. Takšni dogodki ali opozorila se sporočajo s pomorskimi varnostnimi obvestili. Varnostna obvestila v Jadranu oddajajo obalne postaje preko VHF sistema ob določenih terminih oziroma lahko te informacije najdete na spletnih straneh. Podrobneje si o varnostnih obvestilih lahko preberete na tej povezavi.

Za varno plovbo nam je lahko v veliko pomoč AIS sistem, s katerim lahko preverimo, kje so plovila na morju. Sporoča nam, kje, kam, s kakšno hitrostjo, v kakšnem kurzu … plujejo plovila, ki imajo vgrajeno AIS napravo. Na različnih spletnih strani lahko pridemo brezplačno do informacij o plovilu in njihovi plovbi. Kako si lahko s sistemom AIS pomagate pri plovbi, preberite na naslednji povezavi.

Na spodnjem videoposnetku pa si lahko ogledate še podrobnejšo razlago, kako uporabljati omenjene razpoložljive vire za uspešno pripravo na plovbo.

Leave a Comment