Splošne teme

Pazite, da tudi vam ne bo najem plovila splaval po vodi!

Jadranje

Preden se odločite za najem plovila, poskrbite, da boste imeli pri sebi vse, kar potrebujete. V nasprotnem primeru vas lahko pričaka kakšno neljubo presenečenje, zaradi katerega boste ostali na kopnem.

Na kopnem lahko ostanete zaradi povsem običajnih razlogov,  npr. obležite v postelji ali pa vam odhod prepreči višja sila. Proti takim dogodkom se je na srečo možno zavarovati in vsaka zavarovalnica vas bo vesela, če boste potrkali na njihova vrata.

Tukaj se bomo osredotočili samo na en razlog, ki ga zavarovalnica ne priznava in zaradi katerega se je že marsikdo odpeljal v marino in tam končal svoj dopust ter izgubil celotno kupnino za najem plovila.

To se vam bo zgodilo, če med dokumenti, ki jih boste predložili najemodajalcu, ne bo ustreznih izpitov! Potrebovali boste namreč ustrezen izpit za upravljanje čolna in izpit za upravljanje z VHF postajo.

Za najem plovila potrebujete ustrezen izpit za upravljanje čolna in izpit za upravljanje z VHF postajo!
Zakaj so najemodajalci tako striktni pri preverjanju ustreznosti izpitov? V prvi vrsti zaradi zavarovanja, kajti pri zavarovalnici ob neljubem dogodku ni mogoče priti do zavarovalnine, če najemnik plovila nima ustreznih izpitov. Saj veste, če z avtomobilom povzročite nesrečo in ste brez izpita, ste avtomatično krivi in na morju ni nič drugače.

Zakaj potrebujem izpit za upravljanje z VHF postajo?

Izpit za VHF postajo mora imeti vsaj ena oseba na plovilu, na katerem je VHF radijska postaja.

Zakaj sploh je na plovilu VHF radijska postaja? Njeno vgradnjo predpisuje zakonodaja države, pod zastavo katere pluje plovilo. Običajno je vgradnja VHF radijske postaje obvezna za plovila, ki se uporabljajo v gospodarske namene, med katere spada tudi oddajanje plovil v najem, razen ko gre za manjša plovila (običajno dolžine pod 7 m).

Brez izpita za VHF postajo ni mogoče najeti plovila, na katerem je VHF radijska postaja!
Zakaj potrebujem izpit za upravljanje z VHF postajo? Oseba, ki upravlja VHF postajo, mora po konvenciji STCW, mednarodnih in lokalnih predpisih imeti potrdilo o usposobljenosti za upravljanje z VHF postajo. Potrdilo izkazuje, da ima njegov imetnik zadostno znanje za upravljanja z VHF postajo.

Zakaj moram imeti izpit tudi v primeru, ko imam VHF postajo vedno izklopljeno? Na plovilih, kjer spada VHF postaja med obvezno opremo, je treba po SOLAS konvenciji imeti med plovbo VHF postajo vklopljeno in je treba poslušati 16. kanal. VHF postaja nam na morju nudi najboljši možni način komunikacije z ostalimi plovili in kopenskimi službami za iskanje in reševanje. Z uporabo VHF postaje zato v prvi vrsti poskrbimo predvsem za svojo varnost.

Izpit za upravljanje z VHF postajo je torej pri najemu čolna ali jadrnice vendarle treba imeti!

Udeležite se našega edinstvenega izobraževalnega programa za pridobitev mednarodno veljavnega izpita za upravljanje z VHF postajo.

Prijavi se >>
Izpit za VHF postajo
Kaj pa bi lahko bilo narobe z mojim izpitom za upravljanje čolna?

Kljub temu, da najamate plovilo do dolžine 24 m, za katero na samem izpitu piše, da ga lahko upravljate brez kakršnihkoli omejitev, vas lahko na Hrvaškem čakajo težave.

V težavah ste v primeru, da najamete plovilo nad 30 BT*!

Na Hrvaškem brez naziva Mornar motorist ni mogoče najeti plovila nad 30 BT!
*Bruto tonaža (BT) je prostorninski podatek, ki se izračuna na osnovi prostornine vseh zaprtih prostorov na čolnu (angl. Gross Tonnage – GT).

Katera plovila imajo nad 30 BT? Glede na definicijo bruto tonaže gre za nekoliko večja plovila, vendar 30 BT zlahka dosežemo že pri 17 m dolgi jadrnici s širšim trupom.

Kateri izpit potrebujem za upravljanje plovila nad 30 BT na Hrvaškem? Potrebujete naziv Mornar motorist.

Na Hrvaškem je torej veljavnost slovenskih izpitov za čoln dodatno omejena.

Udeležite se našega edinstvenega izobraževalnega programa za pridobitev mednarodno veljavnega naziva Mornar motorist.

Prijavi se >>
Tečaj za pridobitev naziva “Mornar motorist”

Leave a Comment