Osnove navigacije

Uporaba kotomera na navtičnem trikotniku

Navtični trikotnik

Vrisovanje oziroma odčitavanje kurzov oziroma azimutov, kar najpogosteje počnemo na navigacijski karti, je neprimerno hitrejše in bolj točno z uporabo kotomera na navtičnem trikotniku kot z uporabo kompasne rože na navigacijski karti.

Vrisovanje kurza oziroma azimuta

V tem primeru moramo trikotnik postaviti na navigacijsko karto tako, da nam hipotenuza trikotnika kaže linijo kurza oziroma azimuta. Namesto da trikotnik ustrezno postavimo s pomočjo kompasne rože, ki je lahko precej daleč od našega izhodišča linije kurza oziroma azimuta, lahko to naredimo s pomočjo najbližjega meridiana.

Pri tem moramo izhodišče kotomera postaviti nad meridian in trikotnik obrniti okoli izhodišča kotomera tako, da nam na skali kotomera isti meridian kaže vrednost želenega kurza oziroma azimuta.

Navtični trikotnikV tem primeru je kurz oziroma azimut 40° oziroma 220°, odvisno od tega ali gre linija kurza oziroma azimuta v prvi oziroma tretji kvadrant.

Potem pa trikotnik s pomočjo drugega trikotnika prenesemo do želene točke na karti.

Odčitavanje kurza oziroma azimuta

V tem primeru moramo trikotnik, katerega hipotenuza je postavljena ob linijo kurza oziroma azimuta, s pomočjo drugega trikotnika prenesti v kompasno rožo, ki je lahko precej daleč od naše linije kurza oziroma azimuta. Z uporabo kotomera na trikotniku zadošča, da trikotnik prenesemo samo do najbližjega meridiana.

Pri tem moramo izhodišče kotomera postaviti nad meridian.

Na skali kotomera pa nam isti meridian kaže vrednost kurza oziroma azimuta.

Navtični trikotnikV tem primeru je kurz oziroma azimut 140° oziroma 320°, odvisno od tega ali gre linija kurza oziroma azimuta v drugi oziroma četrti kvadrant.

V spodnjem videoposnetku lahko na primeru vidite koliko hitrejša in enostavnejša sta odčitavanja kurza oziroma vrisovanja azimuta s pomočjo kotomera na navtičnem trikotniku.

Navigacijski pribor v trdnem ovitku lahko naročite tudi pri nas.

Vsebuje 2 navtična trikotnika dolžine 32 cm, bronasto navtično šestilo dolžine 15 cm, 2B svinčnik z radirko.

Naroči svoj komplet >>
Navigacijski pribor

Leave a Comment