Splošne teme

Kako in kdaj plujemo z otroki?

Družine z majhnimi otroki in dojenčki se že od njihovega rojstva dalje sprašujemo, kdaj je primeren čas, da se lahko skupaj z njimi odpravimo na eno- ali večdnevno plovbo. Za tiste, ki radi plujemo, so to eni lepših trenutkov v življenju. Plovba z otroki zahteva zelo dobro načrtovanje, ki bo zagotovilo varno, zabavno in hkrati poučno plovbo. To bo vaše otroke spodbudilo, da bodo vzljubili navtiko, ki bo morda postala tudi njihov hobi.

Varnost je na prvem mestu

Na plovilu morate imeti svojega otroka neprestano pod nadzorom. Že pred izplutjem se morate z otroki pogovoriti, jih poučiti in preveriti, ali razumejo vaša navodila.

resilni jopic za otrokaMed temi pravili je pomembno predvsem, da razumejo, da morajo imeti ves čas oblečene ustrezne rešilne jopiče, in sicer v primerni velikosti in barvi. Jopič mora biti opremljen s piščalko in ustrezno certificiran (oznaka CE). Pomembno je tudi, da otroku rešilni jopič pravilno namestite in ga pritrdite, da se mu v primeru padca v vodo ne bi iztaknil.

Med plovbo se morajo otroci zadrževati v tistih delih plovila, ki so bolj varna. Zato je pomembno, da se zadržujejo v krmnem delu plovila (angl. cockpit). V primeru slabega vremena je bolje – če ima plovilo kabino – da se premaknejo v notranji del plovila. Tek in hoja po trupu, še posebej po premcu, je med plovbo prepovedana. Obstaja povečano tveganje, da bi zaradi zdrsa otrok padel v vodo.

Med nagibanjem plovila naj se premaknejo na pravilno stran, da bi tako čim bolj uravnotežili plovilo in tako povečali stabilnost plovila in svojo lastno stabilnost.

Pomembno je, da imajo roke in noge vseskozi nad plovilom in jih ne stegujejo čez plovilo. V času izplutja in vplutja je bolje, da se otroci premaknejo v notranjost plovila, če ima plovilo kabino, in tam počakajo do konca varnega priveza plovila.

Izpit za VHF postajoPomembno je, da na plovilu ne pritiskajo na gumbe elektronskih naprav, se ne igrajo z varnostno in drugo opremo na plovilu ter spoštujejo napotke drugih starejših oseb na plovilu.

Otroci morajo imeti vsaj minimalna znanja o plavanju z rešilnim jopičem!

Ključni pogoj, da lahko vzamemo otroke na plovilo, je ta, da ima otrok vsaj minimalna znanja o plavanju z rešilnim jopičem. Z njim morajo znati ležati na vodi, preplavati vsaj nekaj deset metrov v različnih smereh in znati pravilno postopati, ko so enkrat v vodi.

varnostna mreza na ploviluPomembno je, da se plovilo dodatno opremi z varnostno mrežo, ki jo namestite na ograjo plovila. Če plovilo najemate, se pozanimajte, ali vaš najemodajalec izposoja to varnostno opremo.

Naj bo plutje z otroki zabavno

Plovbo ustrezno načrtujte in izkoristite vsak trenutek na plovilu ter omogočite vašim otrokom nepozabno dogodivščino.

Pri načrtovanju je zelo pomembno, da vzamete s seboj primerno hrano in pijačo za vroče poletne dni. Priporočali bi, da vzamete s seboj predvsem dovolj pijače (vode, sadnih in drugih napitkov ipd.).

otroska kopalna oblekaPomembno je, da dobro razmislite o ustreznih oblačilih. Dobro je, da s seboj vzamete več oblačil za različne vremenske pogoje in tudi rezervna oblačila. Še posebno so primerna oblačila za aktivno preživljanje časa na plovilu. Priporočamo posebna kopalna oblačila za v vodo, ki bodo vašega otroka dobro zaščitila pred soncem.

V načrtu plovbe je treba predvideti tudi aktivnosti in rekvizite, ki jih boste zanje potrebovali na plovilu. Mednje uvrščamo potapljaške rekvizite, ribiško opremo, knjige, družabne igre, ipd., kar bo pripomoglo k pozitivnemu vzdušju na plovilu.

Za začetek je najbolje, da se odpravite na krajše etape v lepem vremenu, da se vaš otrok počasi in sproščeno seznani z življenjem na plovilu.

Izpostavljenost svežemu zraku, soncu in morskemu ekosistemu bo vašim otrokom omogočila obilo novih pozitivnih izkušenj. Na plovilu se bodo naučili nekaj navtičnih veščin, predvsem pa odgovornosti in medsebojnega sodelovanja.

Leave a Comment